Traumaverwerking

Traumaverwerking

Een trauma wordt veroorzaakt door een heftige, negatieve ervaring uit het verleden die je niet verwerkt hebt. Heb jij een traumatische ervaring meegemaakt, blijf er dan niet mee zitten en zoek hulp.  Een trauma kan leiden tot problemen in het omgaan met jezelf en anderen. Je kunt minder controle over je gevoelens en gedrag hebben, teruggetrokken zijn of somber. Ook slapeloosheid, nachtmerries, woedeaanvallen en ongecontroleerd veel huilen zijn kenmerken van een trauma. Juist in Balans biedt traumaverwerking in de vorm van paardencoaching aan. Wij helpen jou samen met de paarden om te gaan met spanningen en deze los te laten.

Traumaverwerking met inzet van paarden

Paardencoaching is een bijzondere vorm van coaching waarbij paarden ingezet worden bij persoonlijke vraagstukken zoals bij een trauma. Daarbij maken wij gebruik van de natuurlijke kwaliteiten en eigenschappen van het paard waarmee ze op mensen reageren.  Een paard straalt energie uit en vangt energie op. Paarden zijn daardoor een heel effectief hulpmiddel in het toetsen van de energie die de persoon uitstraalt. Ben je getraumatiseerd dan is coaching met inzet van paarden een methode die je goed kan helpen. Wanneer je een onverwerkt trauma hebt, dan heb je hoge spanningsklachten. Je ervaart vaak gevoelens van vervreemding van jezelf en jouw omgeving.

Het in contact zijn met een paard brengt je vaak ontspanning.

Dit komt omdat paarden de spanning overnemen en laten wegvloeien. De paarden helpen je om het contact met jouw lichaam te herstellen. Je wordt door de paarden geholpen om vanuit je hoofd in jouw lichaam terug te komen. Vastzittende emoties komen op deze manier los. Het werken met paarden helpt je met het in verbinding te kunnen blijven met jouw omgeving, wanneer je angst en paniekgevoelens weer opkomen. Het is geen therapie, of behandeling. Je leert omgaan met het trauma, zodat je je weer beter kunt ontspannen en in het hier en nu kunt blijven.

Werkwijze traumacoaching

Wij werken met 1 of 2 paarden die wij vaker inzetten voor de coaching. De paarden zijn vooraf door ons geselecteerd en betrouwbaar. Het coachen vindt bij slecht weer binnen in een locatie plaats. Om privacy redenen en omdat er vaak emoties loskomen, is de coaching individueel. Tijdens de sessie zijn er geen andere mensen aanwezig, alleen het paard, jij en de coach. 

Na de intake, ga je samen met het paard in een afgezette ruimte. De coach begeleidt jou tijdens de sessies. Er wordt niet op de paarden gereden. Tijdens de sessie reageert het paard op jou, dit noemen wij het zogenaamde spiegelen. De coach anticipeert hierop en vertaalt de reactie van het paard. Hoeveel sessies je met het paard nodig hebt om beter om te kunnen gaan met trauma is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. 

In het filmpje van Caprilli Coaching en training zie je hoe bij een veteraan met ptss paardencoaching wordt ingezet.

Meer informatie over traumaverwerking

De traumacoaching wordt gegeven door Nellie Menger. Nellie heeft jarenlange ervaring met paarden en is specialist in het coachen bij traumaverwerking. Heb jij het vermoeden dat je kampt met een trauma? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Bel 06-83126516 of vul het contactformulier in.