10 werkbare tips om te ontspannen en stress te verminderen

Ontspannen verlaagt je stressniveau

Ontspannen helpt je je stressniveau te verlagen. Dit kan door lichaamsbeweging bijvoorbeeld door sporten of te werken in de tuin, door geestelijke ontspanning of door creatief bezig te zijn. Deze 10 tips helpen je je stress te verminderen. Probeer verschillende tips uit en kijk wat het beste bij jou past.

De kracht van herhaling

De kracht van herhaling is je vast wel bekend. Herhalen is belangrijk wanneer je iets wilt veranderen. Je maakt je iets eigen door het vaak te doen. Kies dan ook voor een vaste korte activiteit die je makkelijk dagelijks kunt doen. Denk aan muziek luisteren, een lunchwandeling of een ademhalingsoefening.

Stress hoort er ook bij

Stress is noodzakelijk, het is niet altijd slecht want stress hoort er bij. Stress zet je aan tot actie, tot handelen! Heb je een belangrijke presentatie, moet je examen doen of heb je een sollicitatiegesprek dan kan stress positief zijn. Het helpt je om te focussen, goed te presteren. Rij je op een drukke autosnelweg dan helpt stress je bij je concentratie. En zo zijn er tal van voorbeelden waarbij stress je helpt. Heb je echter last van te veel en langdurige stress dan kan dit op de lange termijn schadelijk voor je gezondheid zijn. Regelmatig ontspannen helpt je je stressniveau te verminderen.

ontspannen voetenbad
Een voetenbad helpt je te ontspannen.
sporten geeft ontspanning
Sporten is ontspannend, vermindert stress.

1: Leef in het hier en nu

Je leeft vandaag en niet morgen of gisteren. Het heeft dus geen zin om je met het verleden of de toekomst bezig te houden. Voordat je het weet, vergeet je te genieten van het leven.  Focus je op het hier en nu, geef aandacht aan dat wat je nu doet. Begin bijvoorbeeld eens met mindful eten. Neem de tijd voor je eten en gebruik daarbij je zintuigen. Hoe proeft het, hoe ruikt het en hoe ziet je eten eruit. Kauw rustig en slik bewust je eten door. Laat je niet afleiden door social media of door het lezen van een krant. Je zult merken dat mindful eten rustgevend werkt.

 

2: Maak tijd voor knuffelen

Het is wetenschappelijk bewezen dat knuffelen een rustig, relaxed gevoel geeft. Knuffelen zorgt er voor dat je bloeddruk daalt, je hartslag lager wordt en het stresshormoon cortisol verminderd. Door liefdevolle aanrakingen komt het hormoon oxytocine vrij, het knuffelhormoon. Knuffel fijn met je kinderen, je geliefde, je moeder, vader, oma of vriend(in). Knuffelen of aaien van huisdieren heeft overigens hetzelfde effect.

 

3: Verbeter je ademhaling

Ademen doen we dag en nacht. Ademhaling is, naast onze hartslag, de meest fundamentele activiteit van ons systeem. Een goede ademhaling zorgt ervoor dat je minder stress ervaart. Adem rustig in en uit. Adem in, in ongeveer 3 seconden, via je buik. Houd even vast en ontspan waardoor je uitademing vanzelf gaat in ongeveer 4 seconden. Dan wacht je totdat je een natuurlijke drang voelt om in te ademen. Het helpt wanneer je je hand op je buik legt. Bij inademen voel je je buik omhoog komen en bij uitademing zakt deze terug. 

 

4: Neem op tijd en voldoende pauze

Ben je aan het werk, las dan elk uur een kleine pauze in. Haal koffie voor jezelf, loop even een rondje of doe een korte rek- en strekoefening. Dit werkt ontspannend en stress verlagend. Je kunt je daarna ook weer beter concentreren.

 

5: Ruim op voor meer rust in je hoofd

Heb je het netjes in huis dan zorgt dat voor meer rust in je hoofd. Rommel in je huis zorgt voor rommel in je hoofd. Rommel om je heen heeft invloed op je humeur, je ergert je en je stress gaat omhoog. Een chaos om je heen kan ervoor zorgen dan het voelt alsof je het niet meer onder controle hebt en dat is nogal stressverhogend. Dus ruim op in je huis, op je werk, in je auto en ruim ook je tas eens op.

Boekentip: ‘Opgeruimd’  van Marie Kondo.

6: Luister naar muziek

Muziek luisteren helpt je te ontspannen. Het is als een medicijn tegen de drukte in je hoofd en in je lijf. Door je aandacht te richten op muziek breng je je gedachten tot rust.

 

7: Van zingen word je blij

Regelmatig zingen, werkt stress verlagend. Het is dé manier om je hoofd leeg te maken en je te ontspannen. Door hardop te zingen daalt je cortisolniveau (dit is het hormoon dat stress veroorzaakt) en stijgt de productie van oxytocin, het gelukshormoon. Zing dus onder de douche, tijdens het koken of zing keihard mee op de muziek in je auto wanneer je op weg bent naar je werk.

 

8: Bewegen ontspant

Sporten is goed tegen de stress, door te sporten neemt de productie van stresshormonen af. Sporten is goed voor zowel lichaam als geest. Je krijgt een betere conditie, je bevordert je spijsvertering en daarmee je immuunsysteem. Je voelt je ook gelukkiger tijdens het sporten. Je maakt dan het gelukshormoon dopamine aan. Dopamine geeft je een plezierig gevoel. Bijkomend voordeel is dat je lichaam van sporten moe wordt. Je kunt daarna heerlijk slapen.

Sport minstens twee keer in de week en zoek een sport uit die bij je past, anders hou je het niet lang vol. Hou je niet van sporten, zorg dan dat je regelmatig een wandeling maakt. Zolang je maar elke dag voldoende beweegt.

 

9: Neem een ontspannend voetenbad

Druk-druk-druk, je hebt het druk net als iedereen. Neem dan ook even de tijd voor ontspanning. Zorg goed voor jezelf en neem eens een lekker, ontspannend voetenbad. Zo verzorg je meteen je voeten die dat verdienen want ze dragen immers je hele lichaamsgewicht. En ze worden meteen zacht en schoon. Je kunt olijfolie in je water doen en na het badje je voeten daarmee inmasseren. Of doe knikkers in je badje en ga daar met je voeten overheen waardoor ze een soort massage krijgen.

 

10: schrijf je taken op

Een van mijn favoriete tips: Schrijf voordat je (werk)dag begint, je taken die je die dag wilt doen, op een lijstje. Je weet dan wat je die dag te doen staat en dit brengt rust in je hoofd. Je hoeft nu niet de hele tijd te denken aan wat je nog moet doen. Je hebt dan overzicht en structuur over je werk van die dag aangebracht. Werk je lijstje volgens prioriteit af en zie deze langzaam leger worden. Let wel op dat je een realistisch lijstje maakt.

Stress- en burn- outcoaching

Kun jij je moeilijk ontspannen, voel jij je moe, futloos en overbelast? Langdurige overbelasting ontregelt jouw stress- en immuunsysteem. Wil je dit voorgoed achter je laten dan kunnen wij je helpen met onze stress- en burn-outcoaching methode. Neem vrijblijvend contact op. In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek bekijken we wat we voor je kunnen doen.